link
facebook login BAYADERKA : 21 mar 2014

piątek, 21 marca 2014

Luksusowa czekolada na gorąco i ciastka brownie

Najpierw był przepis na te ciastka brownie wobec których nie potrafiłam przejść obojętnie. Znalezione w internecie, na amerykańskiej stronie, szeptały do mnie: Lubisz czekolade? To zrób mnie! Zjedz mnie! Na apetycznych zdjęciach blogerki, Jane, widniały tuziny ciastek czekoladowych.
Zrobiłam je bez namysłu i rzeczywiście są takie, jak je sobie wyobrażałam. Ciągnące, chrupiące z zewnatrz, z lekko pomarszczona skorupką i nieprzyzwoicie czekoladowe. 
Zanim w domu zapachniało czekoladowymi ciastkami, tuż po powrocie ze sklepu przyszła ochota na coś ciepłego i coś słodkiego. Ta czekolada na gorąco powstała niby przez przypadek ale bez cienia wątpliwości jest to wersja deluxe. Dosyć spora ilość czekolady, obowiązkowo kakao i dodatek podgrzewanych murzynków w czekoladzie- ta hot chocolate nie ma sobie równych.



Czekolada na gorąco deluxe 
dla 3-4 osób

430 ml pełnotłustego mleka
70 g czekolady nadziewanej toffee
20-30 białej czekolady
3-4 łyżki kakao holenderskiego
dodatkowo:
groszki z ciemnej czekolady
3 murzynki w czekoladzie

Mleko wlewamy do rondelka i wkładamy czekoladę połamaną w kosteczkę. Mleko zagotowujemy i dodajemy kakao. Miksujemy blenderem.
Podgrzewamy murzynki w mikrofalówce na najniższej mocy przez około 1-2 minuty aż masa się rozpuści mieszając masę od czasu do czasu. Masa będzie gładka i lśniąca.
Czekoladę wlewamy do szklanek. Na wierzchu, łyżeczką wykładamy podgrzaną masę murzynkową. Dekorujemy groszkami czekoladowymi. Podajemy gorącą.


Ciastka brownie 
 ok. 10 ciastek
przepis znaleziony w internecie

składniki: 

55 g masła
100 g cukru
2 małe jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
130 g groszków z ciemnej czekolady
100 g groszków jasnych
łyżka kakao

dodatkowo:
groszki czekoladowe, ciemne lub jasne

Masło wkładamy do misy żaroodpornej razem z groszkami ciemnymi i umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą ale tak aby dno misy nie dotykało wody. Doprowadzamy czekoladę i masło do rozpuszczenia. Po czym zestawiamy do lekkiego przestudzenia.
W misie miksera ubijamy jajka przez około 3-4 minuty. Dodajemy cukier i miksujemy aż jajka będą jasne i bardzo puszyste.
Przesiewamy mąkę z proszkiem. Dodajemy szczyptę soli. Wsypujemy przesianą mąkę do jajek, na zmianę z czekoladą z masłem. Mieszamy szpatułką do połączenia.
Dużą prostokątną formę wykładamy pergaminem. Ciastka nakładamy łyżeczką na formę. Zostawiamy odstępy. Pieczemy około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy na talerz. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers