link
facebook login BAYADERKA : 24 lut 2014

poniedziałek, 24 lutego 2014

Pyszne oponki serowe


Jeżeli nie ma czasu na smażenie tradycyjnych pączków drożdżowych, proponuję przygotować te właśnie oponki. 

Są rewelacyjne. Pyszne, delikatne, z lukrem cytrynowym. Tuż po pieczeniu i oblaniu lukrem rozpływają się w ustach. 

Delikatne cytrynowe oponki serowe 
około 18 sztuk 


ciasto:

250 g serka kremowego 
niewielka szczypta soli 
120 ml śmietany kwaśnej, 18 % tłuszczu 
260 g mąki pszennej luksusowej 
łyżeczka soku z świeżo wyciśniętej cytryny 
2 żółtka 
4 torebki cukru waniliowego (4 x 32 g)
pół łyżeczki sody oczyszczonej 
około 2- 3 litry oleju orzechowego 
łyżka spirytusu

lukier: 

szklanka cukru pudru 
2- 3 łyżki bardzo gorącej wody 
1 łyżka kremu cytrynowego, tzw. lemon curd 


Składniki mokre łączymy w dużej misce. Mąkę przesiewamy z sodą. Wszystkie składniki zagniatamy. Z ciasta tworzymy kulę  Ciasto będzie dosyć zwarte ale nadal lepkie. Na tym etapie dodajemy więcej mąki. 
Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy do temperatury 180 stopni- najlepiej użyć termometru cukierniczego albo smażyć oponki  we frytkownicy która bedzie posiadała tę funkcję. 
Na stolnice wysypuję okolo 1/4 szklanki mąki. Rozprowadzamy ją i na to wykładamy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Kieliszkiem wykrawamy kółka. W każdym kółku wykrawamy mniejsze kółko- ja użyłam do tego szyjki butelki od wina ;) 
Następnie oponki wrzucamy do gorącego tłuszczu. Jak tylko nabierze brazowego koloru, przekładamy drewnianym patyczkiem na drugą stronę. Usmażone oponki wykładamy na sitko aby odciekł nadmiar tłuszczu. 
Przygotowujemy lukier: do szklanki wsypujemy cukier puder i łączymy z 2 łyżkami gorącej wody i lemon curd. Ucieramy aż do gładkości.
Lekko studzimy i dekorujemy lukrem. Smacznego :) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers