link
facebook login BAYADERKA : 19 sie 2013

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Muffinki z malinami i marcepanem

 

Muffinki z malinami i marcepanem- polaczenie owocow, tez tych kwasniejszych, i slodkiej masy migdalowej. Jak to z muffinami bywa, sa niewymagajace jezeli chodzi o wklad czasu i prace a mimo to zaspokajaja ochote na cos slodkiego. Ja do pieczenia muffinow prawie zawsze angazuje dzieci wciagajac je nieco w wir pracy w domu.
Te muffinki sa slodkie tak w sam raz, nie trzeba ich obsypywac cukrem pudrem, mozna je upiec z odrobina kruszonki. Mozna tez zredukowac ilosc cukru w przepisie i podac je, jeszcze gorace, z lodami waniliowymi-- polaczenie sprawdzone i uwielbiane przez moje corki :)


Muffinki z malinami i marcepanem
skladniki na 8-10 muffinow lub 12 mniejszych muffinek

jedno jajko, sredniej wielkosci
5 lyzek gestej slodkiej smietanki, min.30 % tluszczu
70 ml oleju slonecznikowego
lyzeczka aromatu waniliowego
90 g cukru
100 g marcepanu pokrojonego w drobna kosteczke
170 g maki pszennej
1, 5 lyzeczki proszku do pieczenia
140-160 g malin

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Forme 12-dolkowa wykladamy papilotkami.
Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce laczymy tzw. skladniki suche czyli make przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy cukier, po czym mieszamy z marcepanem.
W drugiej misce laczymy rozklocone jajko z olejem, smietanka, aromatem.
Skladniki suche laczymy z mokrymi za pomoca widelca, dodajemy maliny i delikatnie laczymy je z reszta ciasta. Ciasto wykladamy lyzeczka do papilotek, na wierzchu kazdej muffinki mozna wylozyc jeszcze po owocu. Forme wstawiamy do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy okolo 20 minut albo do momentu az muffinki zbrazowieja, mozna tez sprawdzic czy sa gotowe za pomoca metody tzw. suchego patyczka.
Podajemy wystudzone lub cieple- takie najlepiej smakuja z lodami waniliowymi. Smacznego :)  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers