link
facebook login BAYADERKA : 23 maj 2013

czwartek, 23 maja 2013

Ciasto jogurtowe z owocami


Ciasto bardzo tradycyjne, przygotowane na gestym kremowym kokosowym jogurcie, pieczone w formie z kominem.
Tajemnica dobrego przygotowania tego wypieku jest dobre ubicie jajek tak by byly jasne i bardzo puszyste. W ciescie nie ma masla a olej ale mozna sie pokusic o dodanie plynnego przestudzonego masla, jezeli lubimy.
Z dodatkiem rabarbaru, brzoskwini i truskawek; dekorowane gestym lukrem - to wiosenne ciasto zdecydowanie umili niejedno spotkanie z naszymi najblizszymi :-)


Ciasto jogurtowe z owocami
na forme z kominem o pojemnosci ok. 1.5 l

4 jajka sredniej wielkosci
130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 lyzeczki aromatu kokosowego
120 g jogurtu kokosowego lub waniliowego wymieszanego z lyzka wiorkow kokosowych
90 ml oleju
340 g maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia

90 g rabarbaru pokrojonego na paseczki
90 g truskawek pokrojonych w cwiartki
80 g brzoskwini z puszki, pokrojonych w paski

lukier:
3-4 lyzki cukru pudru
niepelna lyzka wrzacej wody
kilka kropli soku z cytryny, opcjonalnie


Jajka rozbijamy i wrzucamy do misy miksera. Ubijamy na najwyzszych obrotach okolo 6 minut tak aby byly
puszyste tzn. zwiekszyly swa objetosc.
Do ubitych jajek dodajemy cukier zwykly i waniliowy nastepnie jogurt. Laczymy krotko.
Przesiewamy make z proszkiem. Wsypujemy do misy. Szpatulka laczymy bardzo krotko. Dodajemy aromat. Wlewamy olej i miksujemy na najnizszych obrotach tylko do polaczenia.
Ciasto bedzie dosyc geste  ale takie ma byc by podzwignelo owoce. Forme z kominem natluszczamy maslem i lekko wysypujemy kasza manna albo bulka tarta. Ciasto wykladamy na dno formy, najlepiej lyzka.
Na wierzch wykladamy rownomiernie owoce. Wstawiamy forme z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy okolo 40-45 minut. Pieczemy do tzw. ''suchego patyczka''.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Przygotowujemy lukier: laczymy cukier puder z woda i sokiem (to ostatnie-opcjonalnie) i ucieramy skladniki na gladko. Lukrem dekorujemy wierzch ciasta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers