link
facebook login BAYADERKA : 26 kwi 2013

piątek, 26 kwietnia 2013

Prosty sernik cytrynowy


Bardzo orzezwiajacy sernik z dodatkiem budyniu o zwartej konsystencji.
Niewielki w swym rozmiarze, chociaz skladniki mozna podwoic i przygotowac sernik w wiekszej tortownicy. Zdecydowanie jeden z prostszych deserow na blogu.


Sernik cytrynowy z budyniem

750 g serka kremowego, np. Philadelphia
200 g cukru
75 ml smietanki slodkiej, o min. 30 % zawartosci tluszczu
sok z dwoch cytryn (sredniej wielkosci owoce)
skorka starta z 1 cytryny
20 ml Cointreau
65 g budyniu waniliowego
3-4 jajka sredniej wielkosci

Forme okragla, tzw. ''tortownice'' ( u mnie srednica 20 cm- dno formy), wykladamy papierem do pieczenia, papier powinien wychodzic poza dno formy. Zakladamy obrecze, od wewnatrz natluszczamy bardzo delikatnie maslem. Zamknieta forme owijamy mocna folia aluminiowa, najlepiej 4 warstwami, tak aby podczas pieczenia w kapieli woda nie dostala sie do masy serowej.
Ser wrzucamy do misy miksera. Laczymy z cukrem i smietanka. Miksujemy. Bardzo wolnym strumieniem wlewamy sok z cytryn. Miksujemy. Dodajemy skorke starta z cytryny, laczymy, dodajemy likier, miksujemy.
Wsypujemy budyn i laczymy ze skladnikami bardzo dokladnie. Na sciankach miski ani na jej dnie nie powinien zostac proszek.
Na koncu wbijamy jajka, jedno po drugim i miksujemy krotko.
Masa bedzie wygladala na rzadka, tak ma byc. W trakcie pieczenia wszystko sie ustabilizuje.
Forme do pieczenia wkladamy do wiekszej, prostokatnej formy. Do formy okraglej wlewamy mase serowa.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza.
Zagotowujemy wode. Goraca wode wlewamy do polowy wysokosci formy prostokatnej. Forme wstawiamy do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy 1h20 minut.
Deseru mozna probowac kilka godzin po pieczeniu chociaz najlepiej go schlodzic w lodowce przez noc.
Smacznego :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers