link
facebook login BAYADERKA : 8 kwi 2013

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Nalesniki ulubione: z lemon curd, z cytryna.

Gdyby ktos mnie zapytal ile jajek przerabia moj robot tygodniowo, pewnie odpowiedzialabym ze spokojnie dwa, moze i trzy tuziny.
Jakos tak wyszlo, ze z corkami uwielbiamy jajecznice, omlety, tosty francuskie, gofry i nalesniki. 
Te ostatnie- wszelkiej masci. Moga byc cienkie jak bibulka, mniejsze a grubsze, z owocami i bez, z cukrem lub wytrawnie.
Calkiem bez przesady- ktos kiedys na profilu FB napisal, ze u niego '' nalesniki'' to slowo ktore wypowiada sie cicho, bo jezeli dzieci uslysza...:) Znam te nalesnikomanie- u nas moga byc na talerzach 24/7.
I chyba ze wzgledu na upodobania, w zyciu usmazylam  juz tysiace nalesnikow i spokojnie moglabym otworzyc nalesnikarnie:-)
Moje ulubione, jak dotad, to te z przepisu M. Roux i moje, obowiazkowo podawane w trzech dowolnych wariantach: nalesniki z lemon curd i smietanka; nalesniki z cytryna i grubym cukrem lub nalesniki z domowym karmelem, pieczonymi bananami i jogurtem naturalnym.


Nalesniki ulubione I
z przepisu M. Roux, z ksiazki ''Jajka'', wyd. 2007


125 g maki pszennej luksusowej, przesianej
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
330 ml mleka
100 ml smietanki ''kremowki''
kilka kropli ekstraktu waniliowego lub skorka starta z cytryny
20 g masla topionego do smazenia

dodatkowo:
cukier gruby i cytryna pokrojona na osemki
lub krem cytrynowy (lemon curd) i smietanka kremowka


1. Make, cukier i sol wsypujemy do miski miksera.
2. Dodajemy jajka, miksujemy na srednich obrotach, dolewajac mniej wiecej polowe 1/3 mleka (okolo 100 ml). Ciagle miksujac dolewamy powoli reszte mleka i smietanke.
3. Odstawiamy ciasto w miejsce o temp. pokojowej na mniej wiecej godzine.
4. Zanim zaczniemy smazyc nalesniki, ciasto mieszamy i dodajemy ekstrakt lub starta skorke z cytryny.
5. Patelnie o srednicy 20-22 cm smarujemy odrobina masla i podgrzewamy na niewielkim plomieniu.
6. Na rozgrzana i natluszczona patelnie wylewamy ciasto, okolo 3/4 nabierki na raz, chwytajac za raczke patelni, poruszamy nia tak aby ciasto nalesnikowe pokrylo dno patelni cieniutka warstwa. Smazymy okolo 45 sekund z kazdej strony. Przekladamy na talerz.
7. Jak poprzednio smazymy kolejne nalesniki z pozostalej ilosci ciasta.
8. Nalesniki podajemy cieple, posypane grubym cukrem, zwiniete w koperte lub rulon, serwujemy z osemkami cytryny.



Nalesniki ulubione II

160 g maki
50 g masla
50 ml smietany
260 ml mleka
2 lyzki cukru
lyzeczka soli
2 jajka
lyzeczka soku z cytryny

Postepujemy podobnie jak w przepisie powyzej. Nalesniki podajemy z lemon curd i kremem chantilly: smietanka ubita z odrobina cukru.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers