link
facebook login BAYADERKA : 19 sty 2013

sobota, 19 stycznia 2013

Tort Mocha


Tort Mocha czyli niewielki tort czekoladowo-kawowy. Ciasto czekoladowe w niczym nie przypomina biszkoptu. Jest dosyc wilgotne i miekkie. Mozna tutaj wyczuc delikatny posmak syropu zlocistego. Ciasto mozna upiec na kilka dni z wyprzedzeniem jako ze bardzo dlugo zachowuje swa swiezosc. Dobrze nasaczone blaty czekoladowego ciasta przelozylam masa, ktora powstala na drodze polaczenia bitej smietany z mocna kawa i rozpuszczona biala czekolada. Przepis na ten latwy ale efektowny tort znalazlam w ksiazce ''The Best Ever Chocolate''.



Tort Mocha
Mocha Layer Cake, pochodzi z ksiazki The Best Ever Chocolate, Parragon Book,
przepis zmodyfikowany


skladniki na 2 blaty *, na forme o sr. 22 cm:

300 g maki
lyzeczka proszku do pieczenia
6 lyzek kakao holenderskiego albo 60 g  kakao typu Nesquik
150 g cukru
3 jajka
3 lyzki syropu zlocistego
150 ml mleka
150 ml oleju

likier czekoladowy/ kawowy do nasaczenia blatow

Forme okragla z odpinana obrecza natluszczamy na bokach, od wewnatrz. Dno formy wykladamy papierem do pieczenia, boki papieru wypuszczamy poza dno i zapinamy obrecz.
Make przesiewamy z proszkiem i kakao. Wsypujemy do miski. Robimy dolek i do dolka wbijamy jajka, dodajemy syrop, cukier, mleko i olej. Mieszamy szpatulka do polaczenia skladnikow. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy i wstawiamy forme na srodkowa polke do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ciasto okolo 45-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu studzimy w formie, nastepnie odpinamy obrecz, ciasto wyjmujemy i studzimy calkowicie. Po calkowitym wystudzeniu odkrawamy tzw. gorke, kroimy ciasto na dwa blaty.
Powtarzamy pieczenie ciasta jeszcze raz aby razem otrzymac cztery blaty. Kazdy z blatow nasaczamy dobrym likierem czekoladowym.
Ciasto mozna upiec na okolo 3 dni z wyprzedzeniem i owinac dokladnie w folie spozywcza, nie utraci ono na swiezosci.

skladniki na mase:
okolo 650 ml smietanki kremowki, min. 30 % tluszczu (moze byc wiecej)
2 lyzki cukru pudru
140 g bialej czekolady, polamanej w kosteczke
1 lyzka dobrej kawy rozpuszczalnej
1 lyzka wrzacej wody
2 lyzki mleka

Czekolade wkladamy do zaroodpornego garneczka i laczymy z mlekiem. Wstawiamy garneczek do mikrofalowki i na sredniej mocy podgrzewamy okolo 60-80 sekund az czekolada sie rozpusci ale nie zagotuje. Czekolade mieszamy aby byla gladka i studzimy lekko.
Smietanke, mocno schlodzona, ubijamy na maksymalnych obrotach okolo 1-2 minut, dodajemy cukier puder i zaparzona kawe,miksujemy krotko. Smietanke miksujemy na wolniejszych obrotach dodajemy czekolade lekko przestudzona i miksujemy skladniki na mase az bedzie sztywna ale nie mazista (nie bedzie przypominac konsystencja masla).
Masa przekladamy blaty, nakladamy jeden na drugi. Dosyc cienka warstwe masy nakladamy dokola tortu, nastepnie reszta masy dekorujemy tort. Przygotowany tort wstawiamy na min. 2 h do lodowki, po czym podajemy. Smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers