Uwielbiam chutney wszelkiej masci, ale do mych faworytow naleza zurawinowy i przygotowywany z mango.
Chutney spelnia sie idealnie jako dodatek do serow wszelkiego rodzaju, pasztetow vel pate i mies.
Przepis znaleziony na stronie BBC.
Chutney jablkowo-zurawinowy
przepis ze strony BBC Good Food, zmodyfikowany
na okolo 3 male sloiczki
1 kg jablek (Granny Smith, papierowek lub innych)
270-280 g swiezej zurawiny
garsc rodzynek
240 g cukru
125 ml octu winnego
1-2 lyzki potartego swiezego imbiru
200 g cebuli, uzylam czerwonej
Jablka obieramy, wykrawamy gniazda, kroimy na mniejsze czesci. Podobnie robimy z cebula. Jablka i cebule wrzucamy do wiekszego garnka wraz z cukrem, octem. Dusimy okolo 30 minut az cebula bedzie miekka a jablka sie rozpadna. Wrzucamy zurawine i rodzynki, dodajemy imbir. Dusimy, mieszajac od czasu do czasu, okolo 20 minut az zurawina sie rozpadnie. Gorace chutney przekladamy do wysterilizowanych sloikow, nastepnie zamykamy. Chutney w ten sposob przechowywane zachowuje swiezosc do okolo pol roku.