link
facebook login BAYADERKA : 16 paź 2012

wtorek, 16 października 2012

Zupa krem z marchewki i dyni/ Carrot and pumpkin soup

Zupa, a wlasciwie krem z dwoch warzyw. Bardzo prosty w przygotowaniu.
Z ponizszych skladnikow ugotujemy niewielka ilosc tej zupy, tak mniej wiecej, dla dwoch osob. Poniewaz zupy jest stosunkowo malo, doprawiamy ja stopniowo, wieksze ilosci przypraw (zbyt duza szczypta Garam Masala wprowadzi gorycz do tego kremu). Zupa jest bardzo dobra sama w sobie, ale ja lubie ja podawac z specjalnie przygotowanym kuskusem. Kuskus lubie najbardziej w polaczeniu z kurkuma i drobno pokrojonymi grillowanymi warzywami: cukinia, czerwona i zielona papryka, sprawdzi sie tez baklazan. Doprawiam sam kuskus odrobina octu balsamicznego albo swiezo wycisnietym sokiem z cytryny. I tak jak zupe mozna jesc osobno, tak tez tak przygotowany kuskus jest pyszny, a wlasciwie uzalezniajacy. Polaczenie tych dwoch- wg mnie, rewelacyjne.


Zupa marchewkowo-dyniowa
podawana z kuskusem

160 g puree z dyni
4 male marchewki, umyte, obrane, pokrojone w talarki
400 ml bulionu warzywnego
3 lyzki masla
sol
pieprz
Garam Masala
szczypta cynamonu
szczypta kurkumy
kolendra, do podania
kilka lyzek mleka kokosowego, ew. slodkiej gestej smietanki

opcjonalnie:
ugotowany kuskus
polaczony z kurkuma
kilka grillowanych warzyw takich jak:
czerwona i zielona papryka, cukinia, szalotki,
po grillowaniu
polaczonych z kuskusem
garsc rodzynek, polaczonych z kuskusem
kilka kropel octu balsamicznego, do smaku


Marchewke pokrojona w talarki wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Jak tylko bedzie miekka, laczymy ja z puree dyniowym i doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy przyprawami, dodajemy mleko kokosowe albo smietanke i calosc blenderujemy.
Kuskus gotujemy do miekkosci, laczymy z odrobina kurkumy, solimy i studzimy. Warzywa pokrojone na mniejsze kawalki grillujemy, pozniej kroimy drobno i laczymy z kuskusem. Do smaku dodajemy albo soku z cytryny albo odrobiny octu balsamicznego, mozna tez wrzucic garsc rodzynek, ktore beda swietne wspolgrac z pozostalymi smakami.
Zupe podajemy bardzo ciepla, kuskus powinien byc zimny, prosto z lodowki.
Smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers