link
facebook login BAYADERKA : 18 wrz 2012

wtorek, 18 września 2012

Jezynianki z prazonymi migdalami / Blackberry and almond buns






Chyba ostatni juz w tym roku przepis z wykorzystaniem jezyn :)
Slodkie buleczki, pelne owocow, puchate, mieciutkie, maslane, z dodatkiem chrupiacych platkow migdalowych, podawane z cukrem pudrem. Pyszne :)




Jezynianki
skladniki na okolo 8 wiekszych buleczek



na rozczyn:

10 g swiezych drozdzy
100 ml mleka o temp. pokojowej
60 g maki pszennej chlebowej
1,5 lyzeczki cukru

na ciasto wlasciwe:

2 zoltka
1 jajko
ok. 340 g maki pszennej chlebowej
70 g masla
ok. 60-70 g cukru
lyzeczka ekstraktu waniliowego
135 ml mleka o temp. pokojowej
280-300 g jezyn polaczonych z 2-3 lyzkami cukru
ok. 50-70 g platkow migdalowych
jajko, rozklocone, do posmarowania buleczek
cukier puder, do podania


Przygotowujemy rozczyn: drozdze kruszymy, zasypujemy cukrem. Po okolo kwadransie drozdze powinny byc lekko spienione. Zalewamy je mlekiem, maka. Laczymy skladniki az powstanie rozczyn o konsystencji gestej kwasnej smietany. Odstawiamy pod przykryciem (najlepiej folia spozywcza) na okolo 10-15 minut az drozdze spienia sie i zwieksza objetosc ( w cieplym nieprzewiewnym miejscu).

Gotowy rozczyn laczymy z jajkiem i zoltkami w duzej misie miksera. Miksujemy, stopniowo dodajac cukier i bardzo powoli dosypujac maki. Miksujemy okolo kilku minut, dodajemy wiecej maki, esktrakt, szczypte soli, mleko i tak az powstanie ciasto gladkie, jednolite. Wyrabianie ciasta mikserem zajac powinno okolo 6 minut, reka dwa razy tyle. Jako ostatni skladnik dodajemy maslo. Laczymy ciasto z nim, miksujemy ponownie az ciasto bedzie lsniace, gladkie, elastyczne, okolo 2-3 minut na maksymalnych obrotach miksera.
Odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrosniecia na okolo 45 minut do godziny ( ponownie z cieple, nieprzewiewne miejsce).  W miedzyczasie prazymy platki na patelni, mieszamy je co chwila drewniana lyzka, aby sie nie przypalily. Gotowe platki powinny miec jasnobrazowy kolor. Jezyny laczymy z cukrem. Odstawiamy na durszlaku aby  nie byly zbyt mokre.
W  wyrosniete ciasto drozdzowe wbijamy piesc albo wyrzucamy je na stolnice (lekko oproszona maka albo natluszczona olejem o jak najbardziej neutralnym zapachu i smaku).
Dzielimy ciasto na okolo 8-9 kawalkow. Z kazdego kawalka formujemy bulke, rozplaszczamy w rekach aby powstal placek, na ten placek wykladamy jezyny lyzeczka. Zamykamy buleczke, czescia zamknieta w dol wykladamy buleczki, jedna obok drugiej, na forme do pieczenia ( forma powinna byc albo wylozona papierem do pieczenia albo natluszczona).
Odstawiamy buleczki do napuszenia na ok. 20-30 minut. W miedzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Buleczki, tuz przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozkloconym, posypujemy platkami migdalow.
Pieczemy okolo kwadransu do 20 minut, to zalezy do piekarnika. Upieczone bulki sa rumiane, wyrosniete.
Przed podaniem  posypujemy cukrem pudrem.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers