link
facebook login BAYADERKA : 15 wrz 2012

sobota, 15 września 2012

Ciasto ze sliwkami i kruszonka/ Crumble and plum cake





Z serii ciasta ucierane. To jest blyskawiczne :) Samo ciasto przygotowuje sie okolo kwadransu. Z sezonowymi owocami i delikatna kruszonka z maczki migdalowej.
Jest bardzo mieciutkie dzieki kremowemu serkowi, ktory i tak pozostaje lekko wyczuwalny w ciescie.

   Blyskawiczne ciasto ze sliwkami i kruszonka

skladniki na niewielka keksowke

100 g masla
100 g cukru
100 g serka kremowego Philadelphia
150 g maki
jedno duze jajko
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/3 lyzeczki sody oczyszczonej
ziarenka wyluskane z 1/3 laski wanilii
okolo  10-12 sliwek, bez pestki, pokrojonych w plasterki

kruszonka
20 g maczki migdalowej
20 g cukru
niepelna lyzeczka masla

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Maslo ucieramy z cukrem do puszystosci.
Wbijamy jajko. Ucieramy mase az bedzie biala i bardzo puszysta, to bardzo wazne.
 Dodajemy serek i wanilie, ucieramy tylko do polaczenia.

Make przesiewamy z proszkiem i soda.
Dodajemy do masy maslanej. Laczymy za pomoca widelca, bardzo krotko.
Ciasto bedzie bardzo geste i dzieki temu uniesie mokre owoce.
Wykladamy ciasto do przygotowanej foremki (wylozonej papierem do pieczenia
albo natluszczonej maslem) Wyrownujemy szpatulka.
Wykladamy owoce na wierzch, mokra czescia do gory.
Owoce posypujemy kruszonka, ktora przygotowujemy przez
polaczenie cukru, maczki i masla.
Pieczemy okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Mozna posypac ciasto cukrem pudrem, choc jest wystarczajaco slodkie.
Smacznego :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers