link
facebook login BAYADERKA : 8 cze 2012

piątek, 8 czerwca 2012

Gofry na maślance / Buttermilk waffles

- Mamo, mamo, zrobisz dzis kisiel na podwieczorek?
- Kisiel byl wczoraj i przedwczoraj. Dzisiaj beda gofry.
-Dobrze, ale takie pyszne z malinami.

Zdecydowanie czesciej  od gofrow pojawiaja sie na naszym stole nalesniki cieniutkie jak papier albo racuszki na maslance. Gofry przygotowuje dla odmiany. Te sa smaczne, bardzo sycace, bardzo latwe, niezbyt slodkie i jezeli pozwoli im sie nieco zbrazowic, chrupiace.


Gofry na maślance
przepis pochodzi z ksiazki Waffles, autor: Kristiane Muller- Urban, wyd. Silverback,


skladniki na ok. 8 sztuk:
125 g miekkiego masla
125 g maslanki
75 g drobnego cukru
szczypta soli
4 jajka
1/2 lyzeczki soku cytrynowego albo szczypta cynamonu
lyzeczka ekstraktu waniliowego
250 g maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
cukier puder albo bita smietana
owoce swieze lub mrozone

Maslo ucieramy z cukrem do puszystosci, laczymy powoli z sokiem z cytryny albo cynamonem i ekstraktem oraz sola. Dodajemy po jednym jajku nadal ucierajac.
Make przesiewamy, najlepiej dwukrotnie z proszkiem. Dodajemy make na przemian z maslanka do pozostalych skladnikow i miksujemy tylko do polaczenia.
Nagrzewamy gofrownice tak aby miala jak najwieksza moc. I wykladamy na lekko natluszczone plytki gofrownicy po 2-3 lyzki ciasta na gofry. Zamykamy gofrownice i pieczemy okolo 2-3 minut az beda brazowe ale niezbyt przypieczone.
Kazdego gofra kladziemy po upieczeniu na kratke kuchenna, jeden obok drugiego. Podajemy cieple jeszcze z cukrem pudrem i owocami albo bita smietana.

Wskazowki  ogolne na temat gofrow:

- gofry po upieczeniu nie powinny byc kladzone jeden na drugim, a obok siebie na kratce kuchennej,w przeciwnym razie nie beda chrupiace a wrecz ze gumowe
- ciasto na gofry jest generalnie nieco gestsze od nalesnikowego ale poniekad jego nieznaczne rozrzedzenie wplywa  na to, czy gofry sa chrupiace czy tez nie. Zasada jest prosta: nieco rzadsze ciasto, bardziej chrupiace gofry.
- gofry pieczemy okolo kilku minut na maksymalnej mocy gofrownicy i nie otwieramy jej co chwile, warto pomoc sobie kuchennym czasomierzem, to naprawde wplywa na jakosc naszych gofrow.
- gofry mozna zamrazac, mozna tez je odgrzewac. Nie odgrzewamy ich jednak w mikrofalowce a w tosterze z funkcja: odgrzewanie (reheat)
- z gofrow nie pierwszej swiezosci mozna przygotowac bread and butter pudding albo francuskie gofry


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers