link
facebook login BAYADERKA : 5 cze 2012

wtorek, 5 czerwca 2012

Delikatna zupa kalafiorowo-serowa z croutons i swieza pietruszka



Oto kolejna  z moich ulubionych zup. Bardzo delikatna, prosta pod wzgledem przygotowania zupa z mlodego kalafiora i sera cheddar, podana z croutons- francuskimi grzankami i swieza drobno posiekana pietruszka.


Delikatna zupa kalafiorowo-serowa, z croutons i pietruszka
na ok. 3-4 porcje

Uwaga: ze wgledu na to, ze sery generalnie zawieraja dosyc duzo soli, ograniczamy jej uzycie do tej zupy.

mlody kalafior, sredniej wielkosci
300 g sera
2 sredniej wielkosci ziemniaki
ok. 800-900 ml bulionu warzywnego
2 lyzki masla
150 ml slodkiej smietanki, najlepiej 30 % tluszczu
ew. sol i pieprz, do smaku ( ja nie uzywalam, patrz uwaga wyzej) 
1-2 lyzki drobno posiekanej naci pietruszki


croutons: 
lyzka masla 
2-3 kawalki bialego chleba, najlepiej czerstwego i bez ziaren czy maku

dodatkowo: 
nac swiezej pietruszki, umyta i pokrojona bardzo drobno

Kalafior  myjemy i odkrawamy zielona czesc. Kwiat kalafiora lamiemy na mniejsze czesci i wkladamy do wiekszego garnka, zalewamy bulionem. Ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy na mniejsze czesci, myjemy ponownie i wrzucamy do garnka z kalafiorem, dodajemy maslo. Warzywa gotujemy pod przykryciem okolo 25 minut albo do momentu kiedy beda miekkie. Laczymy je z 1-2 lyzki posiekanej pietruszki i gotujemy kilka minut, w miedzyczasie wsypujac do garnka potarty ser, najepiej stopniowo. Od tego momentu mieszamy zupe dosyc czesto- zupy z serem maja tendencje do przywierania do dna garnka. Wlewamy smietanke i zagotowujemy zupe. Jezeli pojawia sie szumy, zdejmujemy je natychmiast.
Zupe studzimy i blenderujemy na gladko.

Croutons:
Oryginalne croutons sa grzankami przygotowanymi z chleba obranego ze skorki. Zatem odcinamy skorke (mozna ja ewentualnie zostawic, nam to nie przeszkadzalo). Po czym kazdy kawalek chleba kroimy tak aby otrzymac kostke: wzdluz i wszerz. Na patelni rozgrzewamy maslo i wrzucamy na goraca patelnie nasz chleb pokrojony w kosteczke. Rumienimy go z kazdej strony, przewracajac od czasu do czasu. Zdejmujemy patelnie z ognia jak tylko nasze croutons ladnie sie zrumienia.
Podajemy zupe z swieza posiekano drobno pietruszka i croutons albo bagietka.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers