link
facebook login BAYADERKA : 11 kwi 2012

środa, 11 kwietnia 2012

Łatwa babka czekoladowa, na maślance/ Buttermilk chocolate bundt cake

W dni poprzedzajace  Boze Narodzenie czy Wielkanoc tata z mama wpadali w wielki wir przygotowan.
Jak ja nie lubilam tej przedswiatecznej gonitwy! To byla dla mnie wielka udreka. Ciagle mnie szukano i wolano i proszono do kuchni i chociaz ta nie byla mi obca ( piec i gotowac lubilam zawsze) to nie znosilam myc naczyn i sprzatac. Trzeslam sie doslownie na mysl o tym ze beda zmuszona myc kolejne talerze, szklanki i szklaneczki. Choc najgorsze to byly ogromne zyrandole i  wycieranie calej kolekcji porcelanowych misek nalezacych kiedys to do mej Prababci. Co za okropienstwo!
Piec? Och jak najbardziej, z wielkim entuzjazmem upieklabym babek kilka i sernik ale sprzatanie przedswiateczne? Brr, nie znosilam samej mysli o tym ze mama wyciagnie swoj pozolkly zeszyt i zrobi liste dotyczaca przydzialu przedswiatecznych obowiazkow.
Dlatego z wielka ulga i radoscia zasiadalam do swiatecznego stolu. To byl czas, dla mnie wowczas dziecka moze dwunastoletniego, po wielkim sztormie przygotowan, blogi i upragniony. Moglam wreszcie odetchnac a bylo nad czym bo w mym rodzinnym domu swiateczne stoly  zawsze uginaly sie od nadmiaru potraw i slodkosci.
 Pokryte pieknym obrusem, ozdobione kwiatami, swiecznikami i zastawa na tylko od swieta zapraszaly aby zasiasc, skosztowac, cieszyc sie wspolnym swietowaniem i rozmowa z bliskimi.
Moj tata, pielegnujacy tradycje, przed samym posilkiem czytal fragment Pisma Swietego po czym odmawialismy wspolnie modlitwe przed jedzeniem, spiewalismy jedna lub dwie piesni czy to koledy i zasiadalismy do stolu...


Ta babka czekoladowa jest wilgotna i delikatna dzieki maslance. Nie wymaga duzo wysilku i czasu, moze bardziej zorganizowania. Jest jednak jednym z mniej pracochlonnych ciast jakie pieklam.
Mozna babke oproszyc cukrem pudrem chociaz wtedy bedzie zbyt slodka.  Jezeli wiec chcemy koniecznie ja udekorowac polewa czekoladowa, cukrem pudrem itp. zredukujmy ilosc cukru w ciescie.


Prosta babka czekoladowa na maslance
na forme z kominem o srednicy 20 cm u podstawy

100 g maki krupczatki
120 g maki pszennej
35-40 g kakao holenderskiego
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady mlecznej polamanej w kosteczke
2 lyzki mleka
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej
2-3 lyzki gestego alkoholu
120 ml maslanki
70 ml oleju slonecznikowego
1 jajko
3 bialka
140 g cukru
niewielka szczypta soli (opcjonalnie)

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przygotowujemy 3 duze naczynia i rondelek o grubym dnie.
Nad pierwszym przesiewamy maki, proszek, sode, kakao, sol (opcjonalnie), dodajemy kawe.
W drugim naczyniu ubijamy jajko, krotko. Laczymy je z maslanka i olejem. Odstawiamy na bok.
Do malego rondelka wkladamy czekolade i zalewamy ja mlekiem, nastepnie podgrzewamy na srednim plomeniu przez caly czas mieszajac. Jak tylko czekolada sie rozpusci, zdejmujemy rondelek z ognia.
W trzecim naczyniu ubijamy bialka na sztywno az utworzy sie piana, nastepnie dodajemy cukier nadal ubijamy az powstanie lsniaca sztywna beza.
Do naczynia z maka wlewamy rozpuszczona czekolade, alkohol i reszte skladnikow oprocz bialek. Na najnizszych obrotach miksujemy wszystko, po czym laczymy z bialkami i ponownie na najnizszych obrotach laczymy skladniki, nie za dlugo. Forme do babki z kominem natluszczamy i wysypujemy lekko albo maka albo kaszka manna i wylewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy okolo 40 minut. Sprawdzamy babke patyczkiem pod koniec pieczenia- powinien byc suchy jezeli ciasto jest upieczone, jezeli nie- pieczemy dalej. Mozna babke posypac cukrem pudrem albo polac polewa czekoladowa.


Buttermilk chocolate cake

220 g all-purpose flour
1/2 tsp baking soda
1 1/2 baking powder
100 g milk chocolate, broken
35-40 g baking cocoa
2 tbsp milk
70 ml unflavoured oil
1 tsp instant coffee
2-3 tbp alcohol i.e. Bailey's
120 ml buttermilk
one egg
3 large egg whites
140 g caster sugar
a tiny pinch of salt (optional)

Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
Prepare your bundt pan (20 cm in diameter) : grease it and then sprinkle with some semolina or all-purpose flour.
Prepare three large bowls and a heavy-based pan.
Sieve flour, baking powder, soda, cocoa, salt over the first bowl. Add the instant coffee to it, mix the ingredients and set aside.
In the second bowl beat the egg slightly. Then add the buttermilk and oil. Combine those well and set aside.
Put the broken chocolate in the pan and pour the milk over it. Melt the chocolate, stirring continuously, over a low gas, then set aside and let it cool.
In the third bowl whisk the egg whites until soft peaks form. Gradually add the sugar, still mixing, until you get a shiny stiff cloudy mixture.
Combine the wet ingredients with the dry ones and the alcohol. Then combine the batter with whites, mixing on lowest speed. Pour the dough into the prepared tin and place in the oven just in the middle. Bake until inserted skewer comes out clean, circa 40 minutes.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers