link
facebook login BAYADERKA : 24 mar 2012

sobota, 24 marca 2012

Po jakie przepisy siegacie najczesciej?



Ksiazki kulinarne pojawiaja sie w moim domu od bardzo dlugiego czasu.
Staram sie przy doborze kazdej z nich bardzo starannie przesledzic co prezentuje jej wnetrze, jakiej rodzaju sa przepisy i czy jest to ''cos'' co moglo by mnie i innych zaskoczyc.
Lubie rzeczy nowe, ciekawe.
Lubie polaczenia oryginalne, nietuzinkowe, troche niekonwencjonalne.
Uwielbiam dobre sprawdzone receptury. I dla mnie polaczenie niezawodnego z nietuzinkowym jest rowne doskonalemu.
Dlatego staram sie czesto kupowac ksiazki, ktore beda mialy w sobie to ''cos''. I bez znaczenia jest dla mnie, czy pozycja zostala napisana przez Nigelle Lawson czy tez mniej znanego autora. Jezeli ksiazka pani Lawson nie prezentuje w sobie niczego co zwroci moja uwage, pomimo pozytywnych recenzji, nie siegam po nia, przechodze obojetnie. Chyba nie naleze do osob ktore musza cos miec bo posiadaja to moje kolezanki i koledzy...

W ostatnim czasie moja uwage przyciagnely trzy ksiazki. Byc moze slyszeliscie juz o nich, byc moze czytaliscie o autorach.
Pierwsza z nich to ''Cook This Simply Now'' Mellisy Clark.
 Wpadlam na nia nieco przypadkowo. Szukalam przepisu na chlebek bananowy i znalazlam na blogu 101 Cookbooks (na temat tego bananowego chlebka z nuta cytrynowa moglabym Wam napisac oddzielny post, ale to innym razem).
Clark, autorka ponad 30 ksiazek kulinarnych, jest bardzo znana w Stanach Zjednoczonych. Tam zajmuje sie pisarstwem kulinarnym, miedzy innymi regularnie piszac do New York Times.

Najnowsza ksiazka Mellisy jest ciekawa pozycja, niecodzienna. Przepisy w niej zawarte zostaly podzielone na pory roku, a nastepnie na miesiace.
Dobry pomysl, zwlaszcza ze pewnie wielu z Was lubi korzystac z owocow czy warzyw sezonowych. Przepisy tez brzmia dosyc zachecajaco: pieczone jablka z kruszonka kardamonowa albo niezmiernie latwe lody orzechowe z sosem klonowym. Jednak pomimo to czegos mi zabraklo w ksiazce: fotografii.
Ksiazka jest oprawiona bardzo ciekawymi zdjeciami, ale jak dla mnie jest ich troche zbyt malo. Nie przepadam za nadmiarem grafiki w ksiazkach ale nie zaprzeczam, ze lubie czytac i jesc wzrokiem...


Kolejna ksiazka Richarda Bertineta. Dla tych ktorzy nie wiedza: Richard prowadzi w Wielkiej Brytanii szkole The Bertinet Kitchen, szkole gotowania i pieczenia,  chetnych odsylam do tej oto strony. 
Bertinet prowadzi tez sklep i wydaje ksiazki. Jego pozycje sa pieknie sfotografowane. Co do tresci, klarowne w instrukcjach co czyni je przystepnymi nawet dla tych ktorzy dopiero ucza sie piec swoje pierwsze chleby.
W ksiazce Richarda ''Crust'' mozna znalezc przepis na chleb z maki winnej czy tez winogronowej ( Cabernet Grape Powder). Jednak prawda jest to,  z tego co zdazylam sie dowiedziec i poszperac, taka maka jest dostepna jedynie w sklepie Bertineta w cenie 60 zl za paczke. Czy ktos sprobuje upiec taki chleb?


I ostatnia pozycja, ksiazka Dana Leparda ''Short and Sweet''.
O Danie pisalam juz wczesniej pokazujac przepis na babke czekoladowo-dyniowa.
Ksiazka, napisana i sfotografowana przez Leparda, jest zbiorem bardzo obszernym  i zawiera receptury na ciasta, ciasteczka, paczki, placki, desery i wytrawne wypieki, ktore mozna zaserwowac na kolacje. Czego w niej natomiast nie znajdziecie? Informacji o roznych technikach dotyczacych np. pieczenia chleba. Nie dziwi mnie jednak to wcale dlatego bo dla tych ktorzy takich informacji i wskazowek poszukuja, Dan wspolnie z Richardem Whittingtonem napisal kilka lat temu inna ksiazke pt. Exceptional Breads, rok wydania: 2007.
Dlaczego mialby sie wiec powtarzac?
Jedyna moja uwaga co do ksiazki dotyczy samej okladki. Zastanawialam sie nad nia przez pewien dlugi czas. Jest bardzo uproszczona tak jak widac ze zdjecia powyzej (przepraszam za jakosc) i tak naprawde moim zdaniem nie odzwierciedla charakteru przepisow zawartych w pozycji.
Oczywiscie to moja subiektywna opinia.

A Ty?
Po jakie przepisy i ksiazki siegasz najczesciej?
Czy po te nienagannie sfotografowane?
Czym kierujesz sie w wyborze potrawy czy wypieku? Czy sa to pieknie ilustrowane strony? Czy moze informacja nad receptura o ekspresowym czasie przygotowania danego dania?
Jak duza uwage przywiazujesz do tego, czy przepis pochodzi z ksiazki bardziej lub mniej znanej osoby?



Wspanialego weekendu.
A.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers