link
facebook login BAYADERKA : 23 mar 2012

piątek, 23 marca 2012

Delikatna rolada limonkowo-pistacjowa/ Lime and pistachio sponge roulade






Uwagi: dla tych, ktorzy drukuja, przepis dodatkowo zostal umieszczony na koncu wpisu


Moja Mama i Babcia piekly babki naprzemiennie z drozdzowym.
Dziadek robil maslo w sloiku.
Tata natomiast przekrecal ser na serniki, ucieral kremy do tortow i robil najlepsze rolady.
Nasaczone alkoholem w dosc solidny, meski chyba sposob, przelozone dzemem i kremem, najczesciej maslanym.
Niedawno czytalam gdzies w necie o popekanych biszkoptach na rolady, o tym ze biszkopt mozna przesuszyc itd. Szczerze to nie pamietam takich popekanych biszkoptow, nie znam tez smaku przesuszonych rolad. Tato rzeczywiscie musial miec wprawe w ich przygotowaniu.
W moim domu takie slodkosci pojawiaja sie tylko okazjonalnie. Jednak rolada to wypiek niewymagajacy. Trzeba tylko pamietac, ze nie pieczemy dluzej niz 10-12 minut, nasaczamy jeszcze cieply biszkopt a w razie pekniec, ktore i tak powinny z przepisu ponizej, nalezec do rzadkosci, zwijamy rolade zaczynajac od tej czesci.
Ja nie przygotowalam kremu maslanego a na bazie smietanki z mascarpone. Taki lubie najbardziej.

 
Wiosennego, pieknego tygodnia!



Rolada limonkowo-pistacjowa
ok. 15 porcji

na biszkopt:

5 jajek ( 5 zoltek i 3 bialka)
100 g maki pszennej
80 g cukru pudru
lyzeczka ekstraktu waniliowego 
skorka starta z 1/2 duzej limonki 


na poncz:

30 ml likieru cytrusowego
25-30 ml soku z limonki

na mase:

250 g wloskiego sera mascarpone*
280-320 ml smietanki kremowki *
50 g cukru pudru
4 lyzki soku z limonki


dodatkowo:

ok. 60-70 g rozdrobnionych pistacji

*im wiecej w kremie smietanki, tym delikatniejszy ale i tez mniej zwarty. Im wiecej mascarpone tym trwalszy ale i tez ciezszy.


Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Oddzielamy bialka od zoltek.
Bialka umieszczamy w czystym duzym naczyniu i ubijamy je na piane na najwyzszych obrotach. Nastepnie nadal miksujac wsypujemy cukier puder, powoli. Miksujemy do powstania sztywnej i lsniacej bezy.
Po czym laczymy z bialkami zoltka, po jednym.
Przesiewamy make, najlepiej dwukrotnie. I miksujac na najnizszych obrotach laczymy mase jajeczna z maka a nastepnie ze skorka w taki sposob aby masa nie stracila na objetosci.
Wykladamy papierem do pieczenia forme 25 cm na 40 cm i na ten papier wylewamy ciasto, po czym wyrownujemy szpatulka.
Pieczemy na srodkowym poziomie piekarnika, nie dluzej niz 12 minut.
Wykladamy biszkopt na czysty recznik.
Laczymy sok z limonki z likierem. Ponczem nasaczamy jeszcze cieply biszkopt, w miare szybko. Zwijamy go nastepnie tak jak zwija sie papier w rulon.
Odstawiamy na ok. 2 h do wystudzenia.
W miedzyczasie mozna przygotowac mase- krem.
Miksujemy mascarpone z cukrem pudrem i laczymy rowniez mikserem z sokiem z limonki. Po czym laczymy ze schlodzona smietanka, nie za dlugo tak aby nie powstalo maslo.
Wystudzony biszkopt wykladamy na papier do pieczenia i wnetrze smarujemy 1/2 masy smietanowej, pokrywamy tez 1/2 pistacji. Zwijamy w rulon i reszta masy smarujemy rolade. Dekorujemy pistacjami.






Juz wkrotce...


Juz wkrotce:-)
Milego dnia!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers