link
facebook login BAYADERKA : 12 lip 2011

wtorek, 12 lipca 2011

Muffiny potrójnie czekoladowe z malinami

Juz dawno nie pieklam muffinow. Dlatego spontanicznie zabralam sie za ich przygotowanie wczoraj w nocy. Dziewczynki zjadly po muffinku dzisiaj na drugie sniadanie. Popijane mlekiem smakowaly im, nawet bardzo.
Moje coreczki uwielbiaja muffiny i zajadaja sie nimi zwlaszcza wtedy gdy pieke je z owocami. Natomiast owoce i czekolada- to polaczenie nie musi ani mnie ani dzieci dlugo przekonywac.
I jak to z muffinami bywa: sa bezproblemowe, najlepsze lekko przestudzone (te maja lekko chrupiaca skorke). Dodatkowo przygotowalam klasyczny sos czekoladowy.

 Przepis na potrojnie czekoladowe muffiny z malinami i sosem czekoladowym

( przepis pochodzi ze strony BBC Good Food, przeze mnie zmodyfikowany)


Skladniki na 12 sztuk standardowej wielkosci:

100 g dobrej czekolady (70 % kakao, np. Lindt)
300 g maki spulchnionej albo maki pszennej i proszku do pieczenia (ok. lyzeczki)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
100 g ciemnego cukru muscovado
250 ml mleka
50 g plynnego przestudzonego masla
2 jajka dobrze rozklocone
100 g chipsow czekoladowych albo dobrze polamanej czekolady ciemnej i mlecznej

ponadto:

okolo 100 g malin
50 g czekolady (70 % kakao)
50 g mlecznej czekolady
okolo 10 lyzek slodkiej tlustej smietanki (min. 30 % tluszczu a najlepiej double cream)

Wykonanie:
Foremke 12-dolkowa wykladamy papilotkami albo dokladnie natluszczamy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Czekolade lamiemy i umieszczamy w misce zaroodpornej nad garnkiem z lekko gotujaca woda. Rozpuszczamy ja w tej kapieli wodnej i jak tylko bedzie miala plynna konsystencje, wylaczamy plomien i miske zdejmujemy i odstawiamy.
Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia nad jednym duzym naczyniu.
W drugim naczyniu laczymy ze soba: maslo, jajka, mleko, czekolade, cukier i dokladnie mieszamy.

Po czym suche skladniki laczymy z mokrymi. Krotko. Do tego wsypujemy polamana czekolade/chipsy czekoladowe. Mieszamy raz. W przeciwnym razie nasze muffiny beda zbite.
Lyzka nakladamy gotowa mase do papilotek do polowy wysokosci. Umieszczamy po jednej-dwoch malinach i te przykrywamy masa czekoladowa.
Pieczemy okolo 25 minut. Studzimy 5 minut. I podajemy z sosem czekoladowym wykonanym nastepujaco:

do rondelka o mocnym dnie wrzucamy polamana w kostke czekolade mleczna i gorzka i wlewamy smietanke. Mieszamy przez caly czas az do momentu polaczenia sie skladnikow.
Muffiny polewamy sosem i podajemy z malinami.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers