link
facebook login BAYADERKA : 2 lip 2011

sobota, 2 lipca 2011

Deser brownie z owocami lata i creme fraiche/ Brownie dessert with fresh berries and creme fraiche


Deser brownie z owocami lata i creme fraiche/ Brownie dessert with fresh berries and creme fraiche
(all images by Agnieszka Guszpit © 2011
click on to enlarge)


Przepis na deser brownie z owocami lata i creme fraiche albo lodami waniliowymi
(przepis na brownie pochodzi ze strony Joy of Baking)


150 g czekolady dobrej jakości (najlepiej Lindt, 70 % kakao)
115 niesolonego masła
2 łyżki kakao holenderskiego
100 g maki
 200 g drobnego cukru
 szczypta soli (opcjonalnie)
3 duże jajka
łyżeczka esktraktu waniliowego

Dodatkowo:

500 g creme fraiche albo lodów waniliowych
owoce:
200 g malin
200 g jeżyn
200 jagód
opcjonalnie cukier puder jeżeli używamy creme fraiche



Przygotowujemy brownies. Najlepiej dzień wcześniej.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celjusza. Wykładamy foremkę, najlepiej o wymiarach 20cm x 20 cm, papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.

Garnek napełniamy wodą do 1/3 wysokości. Zagotowujemy wodę. I zmniejszamy płomień. Nie wyłączamy- woda powinna nadal lekko wrzeć.
Do miski żaroodpornej wkładamy połamaną czekoladę i pokrojone w kostkę masło.
Następnie umieszczamy tę miskę nad garnkiem z wodą. Uwaga: dno miski nie powinno dotykać wody.
Czekolada i masło mają się rozpuścić.
Jak tylko się rozpuszczą zdejmujemy miskę z garnka. Palnik wyłączamy.
I do miski wsypujemy kakao i cukier. Ucieramy do połączenia cukru. Dodajemy aromat i po jednym jajku. Następnie mąkę i ewentualnie sól.
Wlewamy ciasto do foremki.
Wyrównujemy szpatułką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 25-30 minut.
Można sprawdzić to patyczkiem, który nie wyjdzie z ciasta suchy ale oblepiony zaledwie kilkoma grudkami brownies.
Nie przesuszamy brownie tzn. nie pieczemy ich zbyt długo.

Następnie studzimy w foremce.
Wystudzone kroimy.

Kilka kawałków brownies (w zależności od tego ile sztuk deseru przygotowujemy)
kroimy w dużą kostkę. Wykładamy nimi dno naszych miseczek/salaterek.
Następnie pokrywamy creme fraiche albo lodami i na samej górze wykładamy owoce. Można je zroszyć cukrem pudrem jeżeli decydujemy się na deser z creme fraiche.

Deser można przygotować z różnych owoców świeżych.
Lody waniliowe zastąpić marcepanowymi albo migdałowymi dla nieco bardziej słodkiej wersji.



Zyczę wspaniałego, pełnego słońca weekendu!

Agnieszka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers