link
facebook login BAYADERKA : 29 cze 2011

środa, 29 czerwca 2011

Ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami czyli czerwcowe pieczenie w ramach Cukierni u Polki

                                                           
                                                             ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami (sweet apple ravioli)

(all images by Agnieszka Guszpit © 2011
click on to enlarge)


To pomysł, który pojawił się w ramach pieczenia Cukierni u Polki. Postanowiłam w jej ramach coś upiec no i upiekłam. Zdążyłam. I jak zwykle prawie na ostatnią minutę:-)

Ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami- taki był oryginalny przepis. I przepisu zbytnio nie modyfikowałam ale nadałam nieco innego kształtu ciastkom. Przypominają pierożki.
Smakują dobrze, umiarkowana słodycz. Są dosyć łatwe w przygotowaniu.

Przepis na ciasteczka krucho-drożdżowe z jabłkami:

350 g mąki
200 g masła niesolonego
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
10 g drożdży/ lyżeczka drożdży instant 4, 3 g by być precyzyjnym
pół łyżki cukru (do drożdży)
500 g małych jabłek
pół szklanki cukru (do jabłek)

Mąkę przesiać, posiekać z masłem (wyjętym z lodówki) i drożdżami roztartymi z cukrem. Dodać śmietanę, jajko i żółtko i dalej wyrabiać siekając nożem. Potem jeszcze trochę wyrobić rękami. Ulepić kulę i włożyć do lodówki, najlepiej na noc. Ciasto w tym czasie trochę urośnie.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Posypać cukrem i oczekać chwilę, aż puszczą sok i pokryją się glazurą. W tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 2-3 mm - podczas pieczenia urośnie, więc nie może być zbyt grube. Wycinać krążki - ja robiłam to okrągłą foremką do ciastek. Jabłka zawijać w ciasto jak pierożki, zlepić tylko końce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pozostałym białkiem i posypać cukrem kryształem (niekoniecznie). Piec na złoto ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers