link
facebook login BAYADERKA : 21 cze 2011

wtorek, 21 czerwca 2011

Delikatnie cytrynowe racuszki


Dawno już nie jadłam tak dobrych racuszków.
Trochę, odrobinę przypominają placki biszkoptowe, ale to nie to samo.
Te racuszki, dzięki obecności sera ricotta rozpływają się w ustach. Obtoczone w cukrze o grubej rafinie i lekko skropione świeżym sokiem cytrynowym ...pycha!
Robiłam je w przeciągu kilku ostatnich dni kilka razy.
Wreszcie za ostatnim razem podwoiłam porcję składników, bo wiedziałam że znikną szybko (czytaj: w błyskawicznym tempie).
 Są pyszne i dlatego mocno polecam.


Przepis na delikatnie cytrynowe racuszki z ricottą
(przepis pochodzi z książki Donny Hay, Instant Entertaining)

na około 22 sztuki:

160 g mąki pszennej
2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru 
200 g sera ricotta
160 ml mleka
2 łyżeczki startej drobno skórki z cytryny
2 łyżki soku cytrynowego (świeżo wyciśniętego)
60 masła roztopionego i przestudzonego
2 jajka
masło lub olej do smażenia
cukier o dosyć grubej rafinie do obtoczenia
świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub plastry cytryny

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, łączymy z cukrem.
Oddzielamy żółtka od białek.
Mleko, ser, masło, żółtka, skórkę z cytryny i sok miksujemy do gładkości.Łączymy z mąką, proszkiem i cukrem i miksujemy  raz jeszcze do gładkości.

Ubijamy białka prawie na sztywno.
I łączymy je z pozostałymi składnikami szpatułka, powoli i delikatnie.
Rozgrzewamy patelnię i rzucamy na nią kawałek masła (nieduży). Następnie kładziemy łyżką ciasto na racuszki. Po dwie łyżki na jednego racuszka. Smażymy z obu stron. Po dwie-trzy minuty z każdej. Aż nieco urosną i nabiorą złotobrązowego koloru. Obtaczamy je w cukrze i podajemy lekko skropione cytryną albo z plasterkiem cytryny.

Uwagi:
przepis nieco zmodyfikowałam. Dodałam sok z cytryny. I takie nam smakują najbardziej.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers