link
facebook login BAYADERKA : 31 maj 2011

wtorek, 31 maja 2011

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KARDAMONEM


                                 
Z przepisu Nigelli Lawson.
Kiedy przygotowywałam to ciasto a trwało to, nie biorąc pod uwagę gotowania samych owoców, kilka minut, nie spodziewałam się, że zasmakuje mi tak bardzo.
Tym lubiącym połączenie czekolady z pomarańczą polecam je mocno. Jak i tym, którzy na pieczenie nigdy nie mają czasu...

Niezwykle łatwe i szybkie w wykonaniu. W smaku co najmniej ciekawe. Probując sklasyfikować ten wypiek umieściłam go pomiędzy polskim murzynkiem a klasycznym brownie. Bo jest bardzo czekoladowy i wilgotny a mimo to niezbyt zwarty, delikatny i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest interesujące bo niezbyt słodkie ( nie zważając na karmel). Mimo to nadal odbiega od wypieków wytrawnych. A jako że należę do tych, którzy bardzo lubią duet czekolady z pomarańczą, jak dla mnie, ma w sobie coś uzależniającego...

Sam przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

- 2 pomarańcze, waga łączna: 375 g
- 6 dużych jajek
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g zmielonych orzechów laskowych ( ja zastąpiłam mielonymi migdałami, sprawdziły się rewelacyjnie)
- 250 g drobnego cukru
- 50 g dobrego kakao
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Na karmel:

- 100 g cukru
- 75 g gorzkiej czekolady
- 200 g  śmietany 30 % tłuszczu
- 2 łyżki masła
- szczypta soli

Wykonanie:

1. Kilka godzin przed pieczeniem trzeba przygotować owoce. Gotujemy je około 2 h albo do miękkości. Następnie wylewamy wodę z garnka i osuszamy owoce. Wrzucamy do food processora i miksujemy na papkę albo to samo można uzyskać miksując blenderem. Studzimy je. I odstawiamy.

2. Wszystkie składniki podane wyżej na ciasto wsypujemy/ wkładamy do miski i miksujemy wraz z pomarańczami aby otrzymać stosunkowo gładką masę.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia ( tylko dno), natomiast boki natłuszczamy olejem. Masę wlewamy do formy. I wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli wierzch ciasta zacznie się rumienić za bardzo, nakrywamy formę folią aluminiową i pieczemy dalej.

4. Ciasto studzimy w formie.

5. Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy do garnka o mocnym dnie. I na średnim ogniu doprowadzamy do karmelizacji. Nie mieszamy. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem, aby ułatwić równomierne zbrązowienie cukru. Powinien uzyskać bursztynowy kolor. Na tym etapie wlewamy powoli śmietanę. I uwaga: można się nieco oparzyć. Wlewamy powoli i mieszamy łyżka do połączenia cukru i śmietany. Następnie dodajemy masło i szczyptę soli. I tak przygotowany karmel wlewamy do miski z połamaną czekoladą. Mieszamy do połączenia.  I studzimy. I karmelem oblewamy ciasto. Przechowujemy w chłodnym miejscu tak aby karmel nieco zgęstniał, około 2h.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers