link
facebook login BAYADERKA : 5 maj 2011

czwartek, 5 maja 2011

WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA


Mięciutka, wilgotna, intensywnie czekoladowa. Jest ciastem zbliżonym do brownies ale od brownies różni się tym, że nie jest zbita. Dodatkową zaletą tej babki jest to, że przygotowuje się ją w mgnieniu oka. Wszystkie składniki dosłownie wrzucamy do naczynia i zalewamy powolnym strumieniem zagotowanej wody. Delikatnie mieszamy łyżką i ciasto jest gotowe, aby je wstawić do piekarnika.
Bajecznie, bajecznie proste! Właściwie wszystko, oprócz, momentu, kiedy to wlewamy wodę, można zostawić dzieciom do zrobienia. Tutaj żadnej roli nie gra kolejność. Prostota, prostota i jeszcze raz prostota. W intensywnym czekoladowym wydaniu.
Myślę, że sam przepis może stać się podstawą do innych wypieków. Na przykład ciast z owocami albo nawet sernika na zimno. Wariacji z tym ciastem może być naprawdę mnóstwo. Ale o tym na blogu innym razem. 

Aktualizacja: 
Babka, ze względu na swą wilgotność i prosty przepis, jest chętnie pieczona przez znajomych i rodzinę a także wielokrotnie wykorzystywana na innych blogach. 

Składniki:

- 225 g mąki pszennej
- 350 g cukru
- 85 kakao holenderskiego
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 250 ml wrzącej wody

Dodatkowo na ganache:

- 90 g dobrej ciemnej czekolady ( min. 60% kakao)
- 180 ml śmietany kremówki ( 30 % tłuszczu)
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki kakao
- 3 żółtka


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy formę do pieczenia ( u mnie standardowa forma do babki z kominem).
Wkładamy wszystkie składniki oprócz wrzącej wody do miski i na niskich obrotach miksera łączymy, nie za długo. Na samym końcu, co bardzo ważne, bardzo wolnym strumieniem, wlewamy dopiero co zagotowaną wodę i drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników.
Ciasto będzie dosyć wodniste na tym etapie.

2. Wylewamy je do przygotowanej formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35- 40 minut. Ciasto powinno być po tym czasie sprężyste w dotyku, a patyczek stosunkowo suchy co znaczy że osadza się na nim nie surowe ciasto a jedynie kilka malych drobinek przepieczonego czekoladowego ciasta.

3. Ciasto studzimy w formie. Po czym delikatnie nożem oddzielamy je od ścianek formy, rzucamy formę na stół z wysokości około 20-30 cm i wyjmujemy na talerz.

4. Przygotowanie ganache: czekoladę i śmietankę łączymy ze sobą na wolnym ogniu. Mieszamy i ciagle mieszając dodajemy kakao i cukier a na końcu żółtka. Gotowe. Taką ganache można ozdobić babkę.

Uwagi:

1. W oryginalnym przepisie było to ciasto przekładane kremem. Jeżeli macie pytania o przepis na krem, napiszcie do mnie.
2. Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeżeli chcemy upiec słodsze ciasto, proponuję dodać więcej cukru, np. zamiast ilości podanej w przepisie- 375 g.
3. Mój przepis na ganache jest bardzo bogaty w żółtka. To właśnie dzięki nim ( i śmietance) polewa jest taka błyszcząca nawet po ostudzeniu. Znakomity i szybki sposób na przygotowanie ganache dla zabieganych osób, które nie mają czasu albo cierpliwości na temperowanie czekolady. Z pozostałych białek można upiec beziki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers