link
facebook login BAYADERKA : 4 maj 2011

środa, 4 maja 2011

RACUCHY NA MAŚLANCE Z JABŁKAMI- BŁYSKAWICZNE

...i najłatwiejsze z tych, które dotąd robiłam.  Bez wyczekiwania na rozczyn. Są gotowe w dwadzieścia minut. Mój kolejny pomysł na danie w niecałe pół godziny.
Racuchy są bardzo ale to bardzo miękkie i mocno jabłkowe. Najlepsze na ciepło posypane cukrem pudrem.

Składniki na około 8- 10 racuchów:

- 350 ml maślanki
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g mąki pszennej ( zaczynamy od tej ilości)
- około 4-5 jabłek
-jedno duze jajko
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu 
- szczypta soli
- olej do smażenia

Wykonanie:

Myjemy i obieramy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, nie za drobno. Do miski wlewamy maślankę i wsypujemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy rozklocone jajko,  cukier, szczyptę soli i cynamon. Mieszamy wszystko. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnego mleka. Jeżeli jest za rzadkie, dosypujemy mąki. Jeżeli zbyt gęste- dolewamy maślanki. Łączymy ciasto z jabłkami. Rozgrzewamy olej na patelni na średnim ogniu. Wykładamy ciasto na gorący tłuszcz. Najlepiej po dwie łyżki na jednego racucha. Smażymy z obu stron na wolnym ogniu. Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.

 
UWAGI:
przepis przeze mnie poprawiony. Dodalam do ciasta jajko, ktore uscisli je. Racuchy smakuja jeszcze lepiej.

MAŁE PIZZE Z OWOCAMI

Małe pizze na słodko. I chociaż odstępują od tradycyjnej pizzy, to smakują i tak bardzo dobrze. Nie sa przesadnie słodkie ale na pewno bardzo sycące i smaczne. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Można gotową już mini pizzę jeść polaną syropem klonowym. To nieco podkreśli smak owoców i na pewno sprawi, że będzie słodsza. Takie danie jest nie tylko smaczne, ale i też bardzo zdrowe. Ja przygotowałam pizze z truskawkami, brzoskwiniami, kiwi, malinami, granatem i śliwkami węgierka. Możecie oczywiście zastąpić te owoce innymi. Na przykład świetnie będzie sie prezentowała figa, pomarańcza w skórce itd. Ważne jest to aby nie wybierać owoców zbyt miękkich i wodnistych np. melon czy arbuz.

Przepis zaczerpnęłam z książki '' 200 Delicious Desserts'' S. Lewis.
Polecam, szczególnie na podwieczorek.

Składniki na 8 małych pizz:

- 250 g mąki typ 450
- 8 g świeżych drożdży albo 4 g instant (czyli niecała łyżeczka)
- 150 ml letniej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli

Dodatkowo:

- 150 g serka mascarpone
- 1, 5 łyżki cukru pudru
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 kiwi obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki
- 2-3 brzoskwinie, obrane i pokrojone w plasterki
- 5 truskawek (obranych itd. )
- pestki z małego granatu albo połowy dużego
- ok. 10 malin
- opcjonalnie syrop klonowy

Wykonanie:

1. Jeżeli używamy świeżych drożdży, przygotowujemy rozczyn: letnia wodę łączymy z pokruszonymi drożdżami, zasypujemy 5 łyżkami mąki i cukrem i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Po czym dodajemy resztę mąki, oliwę, sól i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.

2. Naoliwiamy miskę kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do niej ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe nieprzewiewne miejsce na około 45 minut aż podwoi swą objętość.

3. W międzyczasie myjemy owoce, obieramy ze skórki, jeśli to konieczne i kroimy na cieniutkie plasterki.
Mascarpone  łączymy z cukrem pudrem i aromatem.

4.Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy w wałek. Wałek dzielimy na 8 równych części i każdą z części w kulkę a następnie rozwałkowujemy na grubość około 1, 5 cm. Następnie wkładamy do wyścielonej papierem do pieczenia formy w dość dużych odstępach.
Placki smarujemy serkiem i na serku umieszczamy owoce. I tak postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Placki powinny jeszcze poleżeć w ciepłym miejscu około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

5. Formy z pizzami wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20- 25 minut az ciasto będzie przepieczone a brzegi lekko zarumienione.


Uwagi:
1. W oryginalnym przepisie nie było mini pizz, a dwie pizze o średnicy 18 cm każda.
2. Zamiast 2 łyżek cukru pudru dałam 1, 5 i zamiast 1/2 łyżeczki aromatu na blogu jest cała łyżeczka.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers